Babeczki ziemniaczane z mięsnym farszem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Co zrobić z ugotowanym mięsem drobiowym (po rosole)?? Oto kolejna propozycja.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • 1 duże udko z kurczaka (ugotowane)
    garść żołądków drobiowych (ugotowanych)
    600 g ziemniaków
    3-4 łyżki śmietany
    pęczek koperku
    mąka ziemniaczana
    cebula
    jajko
    zioła prowansalskie
    sól ,pieprz

Babeczki ziemniaczane z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy ,osączamy i razem z posiekanym koperkiem i śmietaną ubijamy na puree. Dodajemy mąkę ziemniaczaną (masa ma być plastyczna). Blaszkę na muffinki smarujemy tłuszczem ,do każdej wykładamy farsz ziemniaczany ,robiąc dołek (miejsce na farsz mięsny).
    Ugotowane mięso oddzielamy od kości i razem z ugotowanymi żołądkami i cebulą mielimy na największych oczkach. Dodajemy jajko ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i ziołami prowansalskimi. Farsz wykładamy do każdej babeczki. Wierzch babeczek przykrywamy farszem ziemniaczanym. Babeczki zapiekamy w temperaturze 200°C przez 40-50 min.
    Całość podałem z sosem pieczarkowym i surówką z białej kapusty.

Komentarze

Podobne przepisy