Babeczki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciekawa alternatywa dla gotowanych ziemniaków.

  • 50 min

Składniki:

  • 500g ziemniaków
    2 jajka
    2 łyżki kaszy manny
    1 łyżka mąk pszennej
    Pół czerwonej papryki
    100g wędzonego boczku
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    Sól, pieprz

Babeczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i zmielić w maszynce lub zetrzeć na tarce. Odcisnąć nadmiar wody. Czosnek przecisnąć przez praskę. Boczek, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Mięso zrumienić, pod koniec dodać warzywa. Farsz przełożyć do ziemniaków, dodać pozostałe składniki. Doprawić. Masę ziemniaczaną przełożyć do foremek na babeczki wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Podawać na zimno lub ciepło ze śmietaną lub sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy