Babeczki ze szczypiorkiem i wędzonym bekonem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Świetnie nadają się na śniadanie z odrobiną śmietankowego masła.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 280 gramów
    - mleko: 250 mililitrów
    - ocet: 1 łyżka
    - jajka: 2 sztuki
    - olej: 3 łyżki
    - sól: 0.5 łyżki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    - kurkuma: 0.5 łyżeczki
    - szczypiorek: 0.75 pęczka
    - bekon wędzony: 100 gramów
    - ser tarty cheddar: 4 łyżki

Babeczki ze szczypiorkiem i wędzonym bekonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki ze szczypiorkiem 1. Do szklanki mleka dodajemy łyżkę octu. Odstawiamy na 5 minut. Bekon kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni do zarumienienia. Studzimy. W tym czasie w misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, kurkumę, sól i pieprz. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i olej. Dobrze mieszamy. Wsypujemy drobno posiekany szczypiorek, dodajemy bekon. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowana masę przekładamy do nasmarowanych olejem foremek. Na wierzch każdej z nich sypiemy tarty ser cheddar. Pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni do zarumieniania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy