Babeczki ze śmietaną i sharonem

0 (0 ocen)

Sharon, kaki, persymona - trzy nazwy owocu, który uwielbiam, szczególnie kiedy jest mocno dojrzały :)

Składniki:

  • CIASTO:
    220 g mąki krupczatki + zwykła mąką pszenna do podsypania
    100 g masła
    50 g cukru pudru
    2 żółtka (białka zamroziłam do wykorzystania przy innej okazji)
    opcjonalnie 1-2 łyżeczki kwaśnej śmietany
    DO OBŁOŻENIA:
    opakowanie 330 g śmietany kremówki 30%
    1-2 łyżeczki cukru pudru – w zależności czy lubimy mniej, czy bardziej słodko
    2-3 owoce kaki
    posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki ze śmietaną i sharonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wylepianie foremek ciastem 1. Mąkę posiekać z zimnym masłem, wymieszać z przesianym cukrem pudrem, a następnie dodać żółtka. Najpierw zarobić ciasto czubkiem łyżki, a następnie szybko wyrobić dłonią. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, dodać troszeczkę śmietany. Kulkę ciasta zawinąć w folię i na godzinę włożyć do lodówki. Przygotować foremki na babeczki, ustawiając je jedna przy drugiej (najlepiej w dużej w blaszce, wtedy się nie „rozjadą”), piekarnik rozgrzać do 170 stopni z termo obiegiem. Schłodzone ciasto delikatnie rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Płat ciasta położyć na foremkach przenosząc je przy pomocy wałka, przejechać wałkiem po wierzchu aby odciąć niepotrzebne kawałki. Palcami wyrównać ciasto w foremkach dociskając lekko do dna i ścianek. Odcięte kawałki oczywiście również wykorzystać wyklejając nimi następne foremki. Blachę z foremkami wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut, pilnować, żeby się nie przypaliły.
  • 2. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Owoce umyć, obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na ćwiartki, a każdą z nich pokroić na plasterki.
    Całkowicie wystudzone babeczki wyjąć z foremek, napełnić bitą śmietaną, obłożyć plasterkami sharona i posypać posypką czekoladową.
    Z takiej porcji ciasta wychodzi kilkanaście babeczek, w zależności od tego jakie mamy foremki i jak grubo rozwałkujemy ciasto.

Porady

Jeśli babeczki nie będą konsumowane od razu, przed nałożeniem śmietany warto posmarować wnętrza babeczek rozpuszczoną czekoladą. Będą jeszcze smaczniejsze i nie stracą kruchości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować