Babeczki ze śledziem

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Śledzik podany inaczej

  • 30 min

Składniki:



  • 4 płaty śledziowe
    2 jajka,
    4 łyżeczki groszku konserwowego
    3-4 kawałki papryki konserwowej
    4 ogórki konserwowe
    1/2 słoiczka pieczarek marynowanych
    ok 3 łyżki majonezu
    ok 3 łyżki gęstej śmietany
    1/2 cebuli
    sól,
    pieprz

    1,5 szklanki mąki
    1/2 kostki margaryny
    2 żółtka,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1-2 łyżki śmietana,
    1 szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Babeczki ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany, soli i proszku do pieczenia zagnieść ciasto kruche. Schłodzić ok 60 minut w lodówce. Ciasto rozwałkować i wylepić foremki do babeczek. Piec ok 20 minut w180st.
    Śledzie wymoczyć i osuszyć. Dobre są też śledzie z zalewy octowej. Każdy płat zwinąć w rulonik.
    Ogórki i paprykę osączyć z zalewy i pokroić w słupki. Pieczarki także osączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić na ćwiartki. Oprószyć solą i pieprzem.
    Babeczki napełniać przygotowanymi składnikami. Przygotować sos.Śmietanę połączyć z majonezem. Dodać drobno posiekaną cebulę i groszek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Przygotowane babeczki podawać z przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować