Babeczki ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany, soli i proszku do pieczenia zagnieść ciasto kruche. Schłodzić ok 60 minut w lodówce. Ciasto rozwałkować i wylepić foremki do babeczek. Piec ok 20 minut w180st.
Śledzie wymoczyć i osuszyć. Dobre są też śledzie z zalewy octowej. Każdy płat zwinąć w rulonik.
Ogórki i paprykę osączyć z zalewy i pokroić w słupki. Pieczarki także osączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić na ćwiartki. Oprószyć solą i pieprzem.
Babeczki napełniać przygotowanymi składnikami. Przygotować sos.Śmietanę połączyć z majonezem. Dodać drobno posiekaną cebulę i groszek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Przygotowane babeczki podawać z przygotowanym sosem.
Komentarze