Babeczki z szynki nadziewane fetą z selerowym kremem

  • wyświetlono: 273 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Małe, mięsne babeczki zamiast tradycyjnej pieczeni. W środku każdej z nich niespodzianka, czyli kostka fety, a na wierzchu dekoracja z selerowego kremu. Babeczki skusiły nawet mojego Małego Niejadka :)

aga3103

Składniki

Składniki podstawowe:

1) 0,5 kg szynki wieprzowej
2) 6 łodyg selera naciowego
3) 2 duże jogurty naturalne typu greckiego

Składnik dodatkowy:

4) 150 g fety

Składniki robocze:

5) sól ziołowa
6) pieprz czarny mielony
7) papryka ostra
8) zioła prowansalskie
9) majeranek
10) 2 ząbki czosnku
11) 1 łyżeczka żelatyny
12) szczypta gałki muszkatołowej
13) olej do wysmarowania foremek

Dekoracja:

14) listki selera naciowego

Sposób przygotowania przepisu:

Babeczki z szynki nadziewane fetą z selerowym kremem

  • 1. Fetę kroimy w grubą kostkę.
  • 2. Trzy łodygi selera naciowego oczyszczamy, kroimy i miksujemy blenderem na gładką masę.
  • 3. Mięso dwukrotnie mielimy. Dodajemy do niego zmiksowanego selera, 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz przyprawy (sól ziołową, pieprz czarny mielony, paprykę ostrą, zioła prowansalskie, majeranek oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku) i wszystko dokładnie mieszamy.
  • 4. Foremki na muffinki (wysmarowane tłuszczem) napełniamy masą mięsną do połowy. W środek układamy kostkę fety, a następnie przykrywamy resztą masy. Tak przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut. Po tym czasie babeczki wyjmujemy z foremek do ostudzenia.
  • 5. Pozostały jogurt przekładamy na sitko wyłożone gazą i pozostawiamy w lodówce na noc do odsączenia.
  • 6. Łodygi selera naciowego oczyszczamy i miksujemy na gładką masę, którą następnie przekładamy na sitko do odcedzenia
  • 7. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzącej wody.
  • 8. Przecedzony jogurt łączymy z odcedzonym selerem i dodajemy przyprawy (sól ziołową, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę) i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i chwilę miksujemy.
  • 9. Selerowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy nim babeczki. Krem posypujemy ostrą papryką i dekorujemy listkiem selera.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadprzystawkaszynkaseler naciowybabeczki mięsnekreatywne_gotowanie13

Komentarze

Podobne przepisy

Babeczki z ciasta francuskiego

Dodane przez: czarrna

Babeczki z ciasta francuskiego

Przekąska na imprezowy stół :)

Kruche babeczki z pastą z tuńczyka

Dodane przez: czarrna

Kruche babeczki z pastą z tuńczyka

Wytrawne babeczki :)

Szynka z chrzanem w galarecie

Dodane przez: rzelkazag

Szynka z chrzanem w galarecie

Nie wiele z nią roboty, zwłaszcza...

Babeczki z pieczarkami i serem

Dodane przez: Kasia_S

Babeczki z pieczarkami i serem

smak mojego dzieciństwa to były...

Alzacka tarta z dynią i fetą

Dodane przez: Angie 43

Alzacka tarta z dynią i fetą

Uwielbiam wszelkie dania i desery...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Smażone kluski ziemniaczane z fetą

Szybkie do wykonania kluseczki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE