Babeczki z serem, żurawiną i płatkami migdałowymi

0 (0 ocen)

  • 40 min

Małe kuszące pyszności z nadzieniem serowym z żurawiną, a z wierzchu z płatkami migdałowymi.

  • 40 min

Składniki:

  • 100 g suszonej żurawiny
    100 g białego sera
    2 łyżki cukru pudru
    aromat rumowy
    250 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    80 ml oleju
    250 ml jogurtu naturalnego gęstego
    60 ml śmietany
    20 g miodu
    110 g cukru
    100 g płatków migdałów

Babeczki z serem, żurawiną i płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od zagotowania w garnuszku śmietany z miodem i z 20 g cukru. Ciągle mieszając gotować 2 minuty, następnie dodać płatki migdałowe i połowę żurawiny i gotować kolejną minutkę. Odstawić do wystudzenia. Biały ser wymieszać z cukrem pudrem, oraz aromatem rumowym. Gdy masa będzie gładka wmieszać resztę żurawiny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, jajkami, resztą cukru, olejem i jogurtem. Do foremek nakładać po łyżce ciasta na dno, następnie po łyżeczce nadzienia serowego i ponownie przykryć ciastem. Z wierzchu smarujemy babeczki przygotowaną wcześniej masą z migdałami i żurawiną. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy