Małe kuszące pyszności z nadzieniem serowym z żurawiną, a z wierzchu z płatkami migdałowymi.
40 min
Składniki:
100 g suszonej żurawiny
100 g białego sera
2 łyżki cukru pudru
aromat rumowy
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
80 ml oleju
250 ml jogurtu naturalnego gęstego
60 ml śmietany
20 g miodu
110 g cukru
100 g płatków migdałów
Babeczki z serem, żurawiną i płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od zagotowania w garnuszku śmietany z miodem i z 20 g cukru. Ciągle mieszając gotować 2 minuty, następnie dodać płatki migdałowe i połowę żurawiny i gotować kolejną minutkę. Odstawić do wystudzenia. Biały ser wymieszać z cukrem pudrem, oraz aromatem rumowym. Gdy masa będzie gładka wmieszać resztę żurawiny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, jajkami, resztą cukru, olejem i jogurtem. Do foremek nakładać po łyżce ciasta na dno, następnie po łyżeczce nadzienia serowego i ponownie przykryć ciastem. Z wierzchu smarujemy babeczki przygotowaną wcześniej masą z migdałami i żurawiną. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni.
Komentarze