Babeczki z salami i kremem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wraz z solą przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pokrojone na mniejsze kawałki masło i siekamy nożem do uzyskania grudkowatej konsystencji. Następnie dodajemy jajko i śmietanę i zagniatamy ciasto, tak aby miało jednolitą konsystencję. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze odrobinę śmietany. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę
2.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do babeczek. Ciasto nakłuwamy widelcem.
3.Foremki z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze około 10-15 minut.
4.Do serka śmietankowego dodajemy 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i chili i przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
5.Czarne oliwki kroimy w plasterki, pomidorki koktajlowe w ćwiartki, a winogrona na pół.
6.Ostudzone korpusy babeczek wypełniamy serowym kremem, w którym umieszczamy plasterki salami, połówki winogron, plasterki czarnych oliwek, ćwiartki pomidorków koktajlowych i kilka listków rukoli oraz kilka ziaren marynowanego zielonego pieprzu.
Komentarze