Babeczki z rumową śliwką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wspaniały i niezawodny przepis na babeczki wypełnione czekoladową masą , i suszoną śliwką .Deser idealny na popołudniowe pogaduchy z przyjaciółkami.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na babeczki:

    mąka krupczatka 200 gram.

    masło 100 gram

    żółtka 2 sztuka

    woda lodowata 2 łyżki

    sól szczypta

    cukier puder 1 łyżka


    masa:

    czekolada gorzka 100 gram

    czekolada mleczna 100 gram

    rum 100 ml.

    śliwki suszone 200 gram

    śmietana 30 % 150 ml.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Babeczki Babeczki

Babeczki z rumową śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesypuję mąkę, dodaję masło i siekam, dodaję żółtka wymieszane z szczyptą soli i cukrem,wlewam lodowatą wodę ,szybko zagniatam ciasto, zawijam w folię spożywczą i schładzam 1 godzinę.

    Zimnym ciastem wylepiam foremki, piekę w 180 stopniach 12 -15 minut.

    Śliwki moczyć całą noc w rumie.
    Śliwki odsączyć.
    Odłożyć 10 sztuk.
    Resztę drobno pokroić .

    MASA :
    Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej ,dolać śmietankę , wymieszać, następnie dodać pokrojoną śliwkę ,wymieszać ,masę schłodzić.


    Zimną masą napełniać babeczki .

    Wierzch udekorować śliwką .

    Smacznego .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Rum Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować