Babeczki z puszki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jeżeli nie macie małej foremki do upieczenia małych babeczek, (np. do koszyczka wielkanocnego) to z powodzeniem można wykorzystać puszki po konserwach. Najlepsze są te niewysokie, ale szerokie (zazwyczaj przetwory mięsne i szynki są w takich). Poza tym babeczka w takiej puszce może być piękną dekora

  • 60 min

Składniki:

  • Na przygotowanie dwóch małych babeczek potrzebujemy:

    1 duże jajko

    1/3 szklanki miałkiego cukru

    1/2 szklanki mąki

    1/4 szklanki oleju

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 opakowanie cukru waniliowego

    1 ziarenko kardamonu

Babeczki z puszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremki (puszki) wysmarować olejem i wysypać bułką tartą.

    Ziarenko rozetrzeć w moździerzu.

    Białko ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtko, kardamon i dokładnie ubić mikserem. Następnie odłożyć mikser, dodawać naprzemiennie mąkę wraz z proszkiem oraz oliwę i delikatnie mieszać łopatką. Ciasto wylać do 3/4 wysokości foremek i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec przez ok. 25 minut.

    Babeczki pospać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy