Babeczki z pieczarkami i serem

4.48 (205 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 1 osoby

smak mojego dzieciństwa to były bułki z pieczarkami, tym razem postanowiłam ten smak odtworzyć w postaci babeczek, wyszły równie smaczne

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO

    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 mały jogurt naturalny
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    FARSZ

    0,5 kilograma pieczarek
    1 cebula
    1 pęczek natki pietruszki
    50 gram masła
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    150 gram żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.48 (205 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Przekąski

Babeczki z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zagnieść jednolite ciasto.
    Ciastem wylepić formę na muffinki.
    Z ciasta wychodzi 12 babeczek.

    FARSZ

    Pieczarki opłukać, oczyścić i pokroić na półplasterki.
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
    W garnku rozpuścić masło.
    Dać pieczarki i cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażyć co chwilę mieszając.
    Ostudzić i odsączyć z nadmiaru płynu.
    Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. Dodać do usmażonych pieczarek i wymieszać.

    Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

    Przygotowany farsz z pieczarek nałożyć do babeczek. Na wierzchu posypać startym żółtym serem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 - 200 st C.
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować