Babeczki z pasta jajeczną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na kruche babeczki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną. Możemy podać takie babeczki jako przystawkę albo na rodzinnym śniadaniu.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • zestaw B
    a) składniki podstawowe z zestawu
    100 g ciasta francuskiego
    1 mała marchewka
    2 łyżki śmietany kwaśnej 12%
    b) składnik podstawowy dodatkowy
    2 jajka ugotowane na twardo
    c) składniki robocze
    szczypta soli i pieprzu
    d) dekoracja
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko Przystawki

Babeczki z pasta jajeczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych części i wylepiamy nim foremki, zaginając wystające ciasto do środka. Dno nakłuwamy widelcem. Marchewkę myjemy, obieramy i drobno kroimy. Wkładamy marchewkę do folii aluminiowej i zawijamy. Foremki z ciastem francuskim oraz marchewkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto francuskie wyjmujemy z foremek i widelcem kruszymy lekko środek aby zrobić wgłębienie na pastę jajeczną. Upieczoną marchewkę studzimy. Jajka obieramy ze skorupek i drobno kroimy, dokładamy do upieczonej marchewki. Dodajemy śmietanę oraz sól i pieprz. Pastę blendujemy na gładko i przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy pastę jajeczną do wgłębień w ostudzonych babeczkach. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jajka Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować