Zapraszam na kruche babeczki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną. Możemy podać takie babeczki jako przystawkę albo na rodzinnym śniadaniu.
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
zestaw B
a) składniki podstawowe z zestawu
100 g ciasta francuskiego
1 mała marchewka
2 łyżki śmietany kwaśnej 12%
b) składnik podstawowy dodatkowy
2 jajka ugotowane na twardo
c) składniki robocze
szczypta soli i pieprzu
d) dekoracja
szczypiorek
Babeczki z pasta jajeczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych części i wylepiamy nim foremki, zaginając wystające ciasto do środka. Dno nakłuwamy widelcem. Marchewkę myjemy, obieramy i drobno kroimy. Wkładamy marchewkę do folii aluminiowej i zawijamy. Foremki z ciastem francuskim oraz marchewkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto francuskie wyjmujemy z foremek i widelcem kruszymy lekko środek aby zrobić wgłębienie na pastę jajeczną. Upieczoną marchewkę studzimy. Jajka obieramy ze skorupek i drobno kroimy, dokładamy do upieczonej marchewki. Dodajemy śmietanę oraz sól i pieprz. Pastę blendujemy na gładko i przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy pastę jajeczną do wgłębień w ostudzonych babeczkach. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze