Ciekawe połączenie babeczek z nasionami chia - zdrowo, a zarazem smacznie. Proste w wykonaniu, idealne na większe przyjęcia, a także do popołudniowej kawy. Polecam serdecznie.
Babeczki z nasionami chia i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, cukier i mleko, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce około godziny.
• W tym samym czasie przyrządzić galaretki w osobnych miseczkach (w proporcji: 1 galaretka -1 szklanka wody) i również wstawić do lodówki.
• Ciasto rozwałkować na grubość ok ½ cm i wykrawać babeczki. Następnie wysmarowane tłuszczem foremki wylepić ciastem i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C na złoty kolor – około 20-25 minut. Babeczki wyjąć z foremek, póki są gorące.
• Przyrządzić śnieżkę lub bitą śmietanę wg przepisu z opakowania. Pod koniec ubijania dodać nasiona chia.
• Gdy galaretka jest już twarda pokroić ją w kawałki. Większe owoce również można pokroić na mniejsze części.
• Na wystudzone babeczki nakładać masę z nasionami chia szprycą lub po prostu łyżką. Na masę położyć kawałki galaretki oraz owoce. Następnie polać rozpuszczoną polewą.
• Przez około godzinę chłodzić w lodówce.
Komentarze