Babeczki z nadzieniem daktylowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Na stolnicę wsypać mąkę , posypać kurkumą, wymieszać, dodać cukier i masło, posiekać, dodać żółtka , posypać imbirem , dodać sól i śmietanę.
Zagnieść ciasto. Włożyc na 1/2 godziny do lodówki.
Nadzienie daktylowe:
Na patelnię wsypać cukier , zrobić jasny karmel, dodac masło, wlać śmietanę. Chwilę pogotować, dodać bardzo drobno posiekane daktyle.
Posypać imbirem, dodać szczyptę soli i wlać sok z pomarańczy.
Chwilę pogotować ciągle mieszając.
Ciasto wyjąć z lodówki ,rozwałkować na grubość 1/2cm, wylepić nim foremki do babeczek. Do kazdej nałożyć ok. 1 łyżeczki nadzienia. Przykryć cienkim plasterkiem ciasta.
Piec w temp.190 stopni C przez ok 20-30 minut.
Porady
Ciasto na babeczki możemy przygotować wcześniej i zamrozić.
Nadzienie daktylowe też można przygotować wcześniej, włożyc do słoika i przechowywać w lodówce.
Komentarze