BABECZKI Z NADZIENIEM DAKTYLOWYM

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Rozkosz dla podniebienia polecam nie tylko na Święta:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto na babeczki:
    15dag cukru pudru
    40dag mąki
    25dag zimnego masła
    2 żółtka
    1łyzka kwaśnej śmietany
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    szczypta soli

    Nadzienie daktylowe:
    2 szkl suszonych daktyli
    1 szkl śmietany kremówki 30%
    8 łyżek cukru
    2 łyżki masła
    sok z 1 pomarańczy
    2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
    szczypta soli

Babeczki z nadzieniem daktylowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PO NAŁOZENIU NADZIENIA 1. Ciasto:
    Na stolnicę wsypać mąkę , posypać kurkumą, wymieszać, dodać cukier i masło, posiekać, dodać żółtka , posypać imbirem , dodać sól i śmietanę.
    Zagnieść ciasto. Włożyc na 1/2 godziny do lodówki.

    Nadzienie daktylowe:
    Na patelnię wsypać cukier , zrobić jasny karmel, dodac masło, wlać śmietanę. Chwilę pogotować, dodać bardzo drobno posiekane daktyle.
    Posypać imbirem, dodać szczyptę soli i wlać sok z pomarańczy.
    Chwilę pogotować ciągle mieszając.

    Ciasto wyjąć z lodówki ,rozwałkować na grubość 1/2cm, wylepić nim foremki do babeczek. Do kazdej nałożyć ok. 1 łyżeczki nadzienia. Przykryć cienkim plasterkiem ciasta.
    Piec w temp.190 stopni C przez ok 20-30 minut.

Porady

Ciasto na babeczki możemy przygotować wcześniej i zamrozić. Nadzienie daktylowe też można przygotować wcześniej, włożyc do słoika i przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy