Babeczki z masą czekoladow.ą

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Smakuje lepiej niż wygląda. Po prostu - rozpływa się w ustach :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk

    Ciasto brownies z mleczną czekoladą:
    • 75 g masła
    • 75 g mlecznej czekolady
    • 75 g cukru trzcinowego
    • 2 jajka
    • 60 g mąki pszennej
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Mus z mlecznej czekolady:
    • 200 g mlecznej czekolady
    • 3 żółtka
    • 40 g drobnego białego cukru
    • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
    • 150 ml śmietanki kremowej 36% (zimnej)

    • 12 papilotek 5 cm (np. metalicznych)
    • posiekane orzechy zrumienione na suchej patelni
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Babeczki z masą czekoladow.ą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto brownies z mleczną czekoladą: Piekarnik nagrzać od 160 stopni. Formę na muffiny wypełnić papilotkami. Masło pokroić na kawałeczki, czekoladę połamać na kostki, włożyć do miseczki i roztopić razem w kąpieli wodnej (lub w dobrym rondelku z grubym dnem na bardzo małym ogniu ciągle mieszając). Masa ma być błyszcząca i lejąca. Ostudzić.

    Wymieszać z cukrem, dodać roztrzepane wcześniej jajka i wymieszać łyżką na jednolitą masę. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do foremek (po około 1 pełnej łyżce na jedną babeczkę). Masa powinna zajmować nie więcej niż 2/3 objętości foremki (u mnie sięgała poniżej połowy). Piec przez około 18 minut, ostudzić, wyjąć na metalową kratkę.
  • 2. Mus z mlecznej czekolady: Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Żółtka (muszą być ogrzane do temperatury pokojowej lub lekko ciepłe) ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę i bardzo delikatnie wymieszać.

    Żelatynę zalać 2 - 3 łyżkami gorącej wody i mieszając roztopić, ostudzić - płyn ma być lekko ciepły. Dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Ubić śmietankę kremówkę na sztywną pianę i połączyć z masą bardzo delikatnie mieszając łyżką. Wstawić do lodówki na około 2 godziny aby mus nieco zastygł.

    Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć masę na babeczki. Wstawić do lodówki na około 2 godziny do zastygnięcia. Deser można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Udekorować zrumienionymi kawałkami orzechów
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować