Babeczki z motylkami z czekolady

0 (0 ocen)

Zwykłe babeczki udekorowałam motylkami z białej czekolady i w ten sposób stały się niezwykłym deserem na pocieszenie dla mojej chorej córeczki.

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl cukru
    1 łyżka proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu waniliowego
    1 szkl mleka
    6 łyżek oleju
    2 jajka

    200ml śmietanki kremówki
    śmietan fix
    1 łyżka cukru pudru

    biała czekolada
    cukrowe motylki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z motylkami z czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce mokre. Wszystkie składniki dobrze wymieszać łyżką i nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić.
  • Motylki z białej czekolady 2. Motylki: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Przygotować kilka prostokątów papieru do pieczenia, złożonych na pół. Czekoladę przełożyć do mocnego woreczka śniadaniowego, odciąć róg. Na przygotowanych karteczkach narysować kontury motylków, włożyć do miseczek (będą miały uniesione skrzydła) i natychmiast przełożyć do lodówki aby zastygły.
  • 3. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem. Przełożyć do szprycy i udekorować babeczki. Każdą babeczkę posypać kilkoma kolorowymi cukrowymi motylkami i jednym czekoladowym.

Porady

Czekolada po rozpuszczeniu musi być zimna aby motylki szybciej zastygły i nie rozlały się. Najlepiej jest udekorować babeczki bezpośrednio przed podaniem lub przechowywać w lodówce gdyż wysoka temperatura otoczenia może spowodować, że motylki zaczną się rozpadać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Biała czekolada Posypka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować