Babeczki z masą makową

4.49 (149 ocen)

babeczki na ciescie kruchym z masa makową....

Składniki:

  • mąka pszenna - 40 dag
    margaryna- 20 dag
    cukier puder - 2 łyżki
    żółtka - 2 szt
    zimna woda - 2 łyżki
    MASA:
    masa makowa - 30 dag
    orzechy włoskie - 1 łyżka
    rodzynki - 3 łyżki
    miód 1 łyżka
    DO DEKORACJI:
    czekolada mleczna 10 dag
    cukier perlisty
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczki z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenna przesiać na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną. Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolita masę. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 30 minut do lodówki.
    W tym czasie masę makową połączyć z bakaliami i miodem.
    Ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy na pół cm i foremką do babeczki wykrawać krążki, a następnie wylepiać nimi foremeczki dociskając do brzegów.
    Do każdej foremki z ciastem nakładamy masę makową, tak by były całe napełnione.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez 20-25 minut.
    Upieczone babeczki wystudzić, wyjąć z foremek i polać czekoladą rozpuszczana w kąpieli wodnej oraz posypać cukrem perlistym..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować