Babeczki z makiem i smażonymi wiśniami

0 (0 ocen)

Babeczki makowe z wiśniową wkładką.

Składniki:


  • 150 g margaryny
    300 g mąki pszennej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki mielonego maku
    100 g cukru
    200 ml mleka
    2 szt jajka
    250 g wiśni wydrylowanych
    100 g cukru
    4 łyżki wiśniówki
    2 łyżeczki konfitur fix
    cukier puder do oprószenia

Babeczki z makiem i smażonymi wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę ,proszek i sól przesiać.Dodać mak,cukier i wymieszać. Margarynę rozpuścić.Do mleka wbić jajka i roztrzepać.Do suchych składników dodać mleko z jajkami,letnią margarynę i wymieszać. Ciastem napełnić papilotki do 2/3 wysokości.Z upieczonych babeczek ściąć górę wykroić nożykiem w środku dziurkę na wiśnie.Do środka każdej babeczki dajemy łyżeczkę wiśni,przykryć ściętą górą i oprószyć cukrem pudrem. Wiśnie przełożyć do rondelka dodać cukier, konfitur fix i smażyć od czasu do czasu mieszając około 5 min.Zdjąć z ognia i ostudzić.Do zimnych wiśni dodać wiśniówkę i wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy