Babeczki z kremem winogronowym

0 (0 ocen)

Kruche, orzechowe spody babeczek wypełnione kremem z delikatną nutą winogronową.

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
    100 g mielonych orzechów laskowych
    70 g cukru
    150 g masła
    1 jajko
    ew. 1-2 łyżki zimnej wody

    Krem na parze:
    100 g masła
    2 jajka
    2 żółtka
    180 ml soku z ciemnych winogron
    4 łyżki cukru pudru

    250 g mascarpone
    1-2 łyżki cukru pudru
    2 blaty żelatyny

    1 grono zielonych winogron
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z kremem winogronowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na ciasto: na stolnicę wysyp mąkę, mielone orzechy i cukier, dołóż masło, przesiekaj razem. Zrób kopczyk, wbij jajko i wmieszaj w ciasto. Rękoma wymieszaj i ugnieć ciasto. Gdyby nie chciało się skleić dolej 1-2 łyżki zimnej wody. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Krem ubijany na parze 2. Krem na parze: do miski wbij jajka, żółtka, dodaj sok, cukier i pokrojone w cząstki masło. Do garnuszka wlej na dno wodę i podgrzewaj, miskę postaw na garnek. Zacznij ubijać krem. Ubijaj aż do zgęstnienia, u mnie trwało to 35 minut. Ważne też żeby ubijania nie przerywać, bo jajka się zetną. Gdy masa zgęstnieje ochłodź ją wstawiając miskę do lodówki.
  • Upieczone spody babeczek 3. Ciasto wyjmij z lodówki i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj, niezbyt cienko. Z ciasta wykrawaj okręgi o podobnej średnicy do twoich foremek, foremki uprzednio wysmaruj masłem. Ja użyłam 6 foremek o średnicy 8 cm, 10 foremek o śred. 6 cm i 2 o średnicy 11 cm. Ciasto przekładaj na foremki, podociskaj boki. Gotowe wstaw do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu ponakłuwaj dno widelcem i piecz 14 minut w 200 st. C. Pozostaw do ostygnięcia w foremkach.
  • Krem winogronowy 4. Mascarpone utrzyj w misce z cukrem pudrem. Dodawaj po 1 łyżce zimnego kremu z winogron, ubijaj mikserem na gładko.
  • 5. W miseczce, w zimnej wodzie namocz na 5 minut żelatynę. Odciśnij i zalej 1 łyżką gorącej wody, szybko wymieszaj i dodaj 2 łyżki kremu, taką żelatynę wlej do całości i ubij. Krem dobrze jest jeszcze schłodzić, by dobrze zgęstniał.
  • 6. Na spody nakładaj szprycą krem, dekoruj cząstkami bezpestkowych winogron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować