Babeczki z kremem winogronowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na ciasto: na stolnicę wysyp mąkę, mielone orzechy i cukier, dołóż masło, przesiekaj razem. Zrób kopczyk, wbij jajko i wmieszaj w ciasto. Rękoma wymieszaj i ugnieć ciasto. Gdyby nie chciało się skleić dolej 1-2 łyżki zimnej wody. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
2.Krem na parze: do miski wbij jajka, żółtka, dodaj sok, cukier i pokrojone w cząstki masło. Do garnuszka wlej na dno wodę i podgrzewaj, miskę postaw na garnek. Zacznij ubijać krem. Ubijaj aż do zgęstnienia, u mnie trwało to 35 minut. Ważne też żeby ubijania nie przerywać, bo jajka się zetną. Gdy masa zgęstnieje ochłodź ją wstawiając miskę do lodówki.
3.Ciasto wyjmij z lodówki i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj, niezbyt cienko. Z ciasta wykrawaj okręgi o podobnej średnicy do twoich foremek, foremki uprzednio wysmaruj masłem. Ja użyłam 6 foremek o średnicy 8 cm, 10 foremek o śred. 6 cm i 2 o średnicy 11 cm. Ciasto przekładaj na foremki, podociskaj boki. Gotowe wstaw do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu ponakłuwaj dno widelcem i piecz 14 minut w 200 st. C. Pozostaw do ostygnięcia w foremkach.
4.Mascarpone utrzyj w misce z cukrem pudrem. Dodawaj po 1 łyżce zimnego kremu z winogron, ubijaj mikserem na gładko.
5.W miseczce, w zimnej wodzie namocz na 5 minut żelatynę. Odciśnij i zalej 1 łyżką gorącej wody, szybko wymieszaj i dodaj 2 łyżki kremu, taką żelatynę wlej do całości i ubij. Krem dobrze jest jeszcze schłodzić, by dobrze zgęstniał.
Komentarze