BABECZKI Z KREMEM WANILIOWYM

0 (0 ocen)

Babeczki są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • Ciasto: 30dag mąki, 15dag margaryny, 10dag cukru, 1żółtko,

    Masa : 2 łyżki masła lub margaryny, 3łyżki mąki, 0,5litra mleka, 8-10łyżek cukru, 1opak. cukru waniliowego, 4żółtka, 2 łyżki masła.

Babeczki z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta: Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier i żółtko. Wyrobić ciasto. Foremki wykleić ciastem i piec w temperaturze 180st. Ok 10-15 minut na złoty kolor.
  • 2. Wykonanie masy: Zagotować mleko z wanilią. Margarynę roztopić w rondelku dodać mąkę przesmażyć nie rumienić. Żółtka utrzeć z cukrem, zalać wrzącym mlekiem, dokładnie wymieszać. Wlać do zasmażki ogrzewać szybko mieszając do zgęstnienia. Przestudzić. Utrzeć masło dodawać po łyżce kremu ucierać. Babeczki napełnić kremem.

Porady

Zamiast przygotowywać samemu krem, możemy użyć gotowej masy kajmakowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy