Babeczki z kremem rabarbarowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.babeczki:
Mąkę, cukier, masło, żółtka zagniatamy na ciasto.
Ciasto owijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy trochę większej niż średnica foremki na babeczki. Kółka z ciasta wkładamy do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą, dociskamy do ścianek. Tak przygotowane ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, dociskamy dnem drugiej foremki, a potem papier obciążamy kulkami do pieczenia albo fasolką.
Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut, po tym czasie zdejmujemy obciążenie oraz papier i pieczemy jeszcze przez 5-7 minut do zarumienienia.
krem:
Rabarbar kroimy na kawałki zasypujemy 1 łyżą cukru i polewamy sokiem z cytryny. Wszystko przekładamy do garnka i gotujemy z odrobiną wody,aby rabarbar się nie przypalił do dna. Kiedy rabarbar zmięknie miksujemy go blenderem na mus.
Do gotującego się musu dodajemy roztrzepane jajko z żółtkami, gotujemy cały czas mieszając aż masa będzie miała konsystencję budyniu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia masła. Masę studzimy.
beza włoska:
110 g cukru i 30 ml wody umieszczamy w garnku i gotujemy, nie mieszając,aż powstanie gęsty, bulgoczący syrop. Syrop powinien mieć temperaturę 118 stopni. (sprawdzamy termometrem cukierniczym)
Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru (40 g). Kiedy syrop osiągnie temperaturę 118 stopni zdejmujemy go z ognia i gorący powoli wlewamy do ubijanych dalej białek. Pianę ubijamy przez 8-10 minut, aż będzie błyszcząca, gęsta i klejąca. Do tego momentu powinna też już się ostudzić.
Babeczki napełniamy kremem rabarbarowym, ozdabiamy bezą włoską, którą przypiekamy palnikiem cukierniczym.
Komentarze