Babeczki z kremem rabarbarowym

5 (6 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

babeczki wypełnione kremem o smaku rabarbaru zwieńczone słodka bezą włoską

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • babeczki:
    300 g mąki
    200 g masła
    100 g cukru
    2 żółtka

    krem:
    3 łodygi rabarbaru (+1 łyża cukru i sok z 1/2 cytryny)
    1 jajko
    2 żółtka
    80 g cukru
    30 g masła

    beza włoska:
    2 białka
    150 g cukru ( podzielone na:110 g +40g)
    30 ml wody
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Kruche babeczki Babeczki

Babeczki z kremem rabarbarowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. babeczki:
    Mąkę, cukier, masło, żółtka zagniatamy na ciasto.
    Ciasto owijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy trochę większej niż średnica foremki na babeczki. Kółka z ciasta wkładamy do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą, dociskamy do ścianek. Tak przygotowane ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, dociskamy dnem drugiej foremki, a potem papier obciążamy kulkami do pieczenia albo fasolką.
    Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut, po tym czasie zdejmujemy obciążenie oraz papier i pieczemy jeszcze przez 5-7 minut do zarumienienia.
    krem:
    Rabarbar kroimy na kawałki zasypujemy 1 łyżą cukru i polewamy sokiem z cytryny. Wszystko przekładamy do garnka i gotujemy z odrobiną wody,aby rabarbar się nie przypalił do dna. Kiedy rabarbar zmięknie miksujemy go blenderem na mus.
    Do gotującego się musu dodajemy roztrzepane jajko z żółtkami, gotujemy cały czas mieszając aż masa będzie miała konsystencję budyniu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia masła. Masę studzimy.
    beza włoska:
    110 g cukru i 30 ml wody umieszczamy w garnku i gotujemy, nie mieszając,aż powstanie gęsty, bulgoczący syrop. Syrop powinien mieć temperaturę 118 stopni. (sprawdzamy termometrem cukierniczym)
    Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru (40 g). Kiedy syrop osiągnie temperaturę 118 stopni zdejmujemy go z ognia i gorący powoli wlewamy do ubijanych dalej białek. Pianę ubijamy przez 8-10 minut, aż będzie błyszcząca, gęsta i klejąca. Do tego momentu powinna też już się ostudzić.
    Babeczki napełniamy kremem rabarbarowym, ozdabiamy bezą włoską, którą przypiekamy palnikiem cukierniczym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Jajka Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować