Kruche i delikatne. W sam raz na spotkanie przy kawie lub na bal karnawałowy w przedszkolu. Idealne połączenie cytryny i lekkiego kremu z serka mascarpone.
Babeczki z kremem cytrynowym i kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 30 minut. 20 foremek do babeczek dokładnie wysmarować masłem. Ciastem wylepić foremki. Piec 15 minut w temperaturze 180*C. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce kuchennej.
2.KREM CYTRYNOWY: wszystkie składniki /oprócz masła/ zagotować w rondelku, często mieszając. Pogotować 2 minuty. Zmiksować blenderem. Dodać masło i znów gotować 2 minuty, ciągle mieszając. Wystudzić.
3.KREM MASCARPONE: ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę wymieszać z serkiem mascarpone, zmiksować.
4.Do ostudzonych babeczek nakładać po 1 łyżce kremu cytrynowego i po 1 łyżce kremu mascarpone. Udekorować owocami. Ja miałam mandarynki i banany.
5.UWAGA: jeśli, nam zostanie krem cytrynowy, to możemy go przechowywać w lodówce do 7 dni.
Komentarze