Babeczki z kaszy jaglanej z cukinią i koperkiem- bezglutenowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Babeczki zawierają sporą dawkę witamin i minerałów dzięki zawartości kaszy jaglanej oraz cukinii. Ponadto takie muffinki nasycą nas na długo dzięki jajkom. Świetnie będą smakować zarówno na pierwsze jak i drugie śniadanie lub kolacje.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy jaglanej
    3 duże jajka
    150 g cukinii
    1 łyżeczka chili w słoiczku lub szczypta chili w proszku
    2 ząbki czosnku
    posiekana garść koperku
    szczypta ostrej papryki
    sól i pieprz

Babeczki z kaszy jaglanej z cukinią i koperkiem- bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia. Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach, łączymy z kaszą, jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami/ziołami. Masę przekładamy do silikonowych foremek do 3/4 wysokości i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

Porady

Koperek możecie zastąpić szczypiorkiem, natką pietruszki lub suszonymi przyprawami np. oregano czy bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy