Babeczki z karmelizowaną dynią i kremem z białej czekolady

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne na jesień i zimę.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 1/4 szklanki cukru pudru
    - 10 dag margaryny
    - 1 żółtko

    Krem czekoladowy:
    - 10 dag margaryny
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 10 dag białej czekolady

    Karmelizowana dynia:
    - 40 dag dyni
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    - 2 łyżki cukru
    - sok z cytryny do smaku
    - 0,5 łyżeczki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z karmelizowaną dynią i kremem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i wylepiamy nim foremki na babeczki. Z części ciasta wykrawamy listki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Ciastka przez około 10 minut.
  • 2. Krem: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem do białości.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartej margaryny i ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
  • 3. Karmelizowana dynia: Dynię obieramy, kroimy w małą kostkę i myjemy. Dynię przekładamy na patelnię i podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dusimy do półmiękkości, odparowujemy nadmiar wody. Dodajemy masło, oba cukry i sok z cytryny. Dynię karmelizujemy. Gdy będzie miękka studzimy.
  • 4. Składanie: Do babeczki wyciskamy krem, nakładamy porcję dyni i dekorujemy ciastkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Owoce Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować