Babeczki z jabłkami i śliwkami na jogurcie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wilgotne, smaczne i proste babeczki. Trzeba w pełni wykorzystywać sezonowe owoce.

  • 30 min

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    2 jajka
    260 g jogurtu naturalnego
    80 ml oleju
    Aromat pomarańczowy
    150 g jabłek
    100 g śliwek

Babeczki z jabłkami i śliwkami na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon. W drugiej mieszamy jogurt naturalny, jajka, olej, aromat pomarańczowy. Suche produkty łączymy z mokrymi do uzyskania jednolitej masy. Na tarce o średnich oczkach ścieramy obrane jabłko. Śliwki kroimy w kosteczkę. Owoce dodajemy do masy i mieszamy. Przygotowanym ciastem napełniamy foremki na babeczki. Pieczemy w temperaturze 180*C przez 20 minut. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i kolorowym maczkiem lub według swoich upodobań.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy