Wilgotne, smaczne i proste babeczki. Trzeba w pełni wykorzystywać sezonowe owoce.
30 min
Składniki:
260 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
260 g jogurtu naturalnego
80 ml oleju
Aromat pomarańczowy
150 g jabłek
100 g śliwek
Babeczki z jabłkami i śliwkami na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon. W drugiej mieszamy jogurt naturalny, jajka, olej, aromat pomarańczowy. Suche produkty łączymy z mokrymi do uzyskania jednolitej masy. Na tarce o średnich oczkach ścieramy obrane jabłko. Śliwki kroimy w kosteczkę. Owoce dodajemy do masy i mieszamy. Przygotowanym ciastem napełniamy foremki na babeczki. Pieczemy w temperaturze 180*C przez 20 minut. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i kolorowym maczkiem lub według swoich upodobań.
Komentarze