Małe i kruche babeczki z soczystymi jabłkami, pyszności :)
Składniki:
ciasto:
14 dag margaryny
30 dag mąki pszennej
30 dag mąki krupczatki
10 dag cukru
3/4 szklanki śmietany 30%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
dodatkowo:
50 dag prażonych jabłek z cukrem
Babeczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki wysypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, dodać zimną margarynę, śmietanę i jajko, szybko zagnieść ciasto które schłodzić w lodówce około 1 godziny.
20 małych foremek do babeczek dokładnie wysmarować margaryną. Ciasto po schłodzeniu rozwałkować i wyciąć 20 grubszych krążków i 20 cieńszych krążków.
2.Grubszymi krążkami ciasta wylepić foremki i napełnić je jabłkami, przykryć cieńszymi i zlepić delikatnie na brzegach.
Piec w temp. 180st około 25 minut po upieczeniu i wystudzeniu babeczki ostrożnie wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.
Komentarze