Babeczki z czerwoną porzeczką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czerwoną porzeczkę płuczemy dużo wcześniej i dokładnie osuszamy.
Foremki do mini tartaletek smarujemy cienką warstwą masła.
CIASTO: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i budyniem.
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto rozkładamy pomiędzy foremki. Na cieście rozkładamy czerwone porzeczki i posypujemy kruszonką. Babeczki pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu całkowicie studzimy.
KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślnej.
Życzę smacznego
Komentarze