Babeczki z czerwoną porzeczką i kruszonką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Świetnie sprawdzą się także inne sezonowe owoce. Babeczki są pysznie maślane. Czerwona porzeczka przykryta jest grubą warstwą kruszonki.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 250g masła,
    • 1 szklanka cukru,
    • 3 jajka,
    • 2 szklanki mąki,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 budyń śmietankowy (40g),
    • Szczypta soli,
    • KRUSZONKA:
    • ¾ szklanki mąki,
    • 80g masła,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 6 łyżek cukru,
    • DODATKOWO:
    • 500g czerwonej porzeczki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Babeczki z czerwoną porzeczką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czerwoną porzeczkę płuczemy dużo wcześniej i dokładnie osuszamy.
    Foremki do mini tartaletek smarujemy cienką warstwą masła.
    CIASTO: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i budyniem.
    Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.
    Ciasto rozkładamy pomiędzy foremki. Na cieście rozkładamy czerwone porzeczki i posypujemy kruszonką. Babeczki pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu całkowicie studzimy.
    KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślnej.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować