Babeczki z czereśniami i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 35 min

Maślankowe babeczki, które na pierwszy rzut oka, od razu kojarzą się z latem i krótkim czereśniowym sezonem. W towarzystwie czekolady stanowią prawdziwą ucztę dla niejednego łasucha:)

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:

    2 jajka
    3/4 szklanki* cukru
    10 g cukru waniliowego lub kilka kropel esencji waniliowej
    niecałe 3/4 szklanki* maślanki
    35 ml oleju
    1 i 3/4 szklanki* mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g czereśni
    3 łyżki drobnych chipsów czekoladowych lub pokrojona w drobną kostkę czekolada mleczna

    * szklanka o pojemności 250 ml

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki z czereśniami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia.
    W drugim naczyniu jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do masy wlać powoli maślankę i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką.
    Czereśnie umyć, wypestkować, przekroić każdą na pół. Oprószyć lekko mąką i dodać do ciasta. Na końcu dodać chipsy czekoladowe i wszystko delikatnie wymieszać.
    Ciasto rozlać do specjalnej formy do pieczenia babeczek, wyłożonej papierowymi papilotkami. Piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Babeczki Muffinki

To może cię zainteresować