Babeczki z porzeczkową nutką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie i ładnie wyglądające babeczki są stosowne na każda okazję.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Gotowe kruche babeczki 12 sztuk lub z przepisu

    Kruche babeczki :
    0,5 kg mąki
    1 łyżka smalcu
    120g margaryny Kasia
    3 żółtka
    3 łyżki gęstej śmietany np.18%
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem maślany:
    1 kostka masła 82% tłuszczu
    1 szklanka dobrego cukru pudru
    1 łyżka mleka
    2 łyżki ciemnego kakao
    1 łyżeczka soku z cytryny

    dżem z czarnej porzeczki
    jadalne kwiatki do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z porzeczkową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche ciasto 1. Składniki na ciasto zagniatamy.
  • kruche babeczki 2. Ciasto rozwałkuj i foremkami odciśnij wzór foremki. Wypełnij suchą foremkę ciastem dociskając do brzegów. Babeczki pieczemy około 15 minut w 160-180 stopniach.
  • babeczki 3. Po upieczeniu foremki odwracamy i lekko pukamy w dno foremki, a babeczki powinny wyskoczyć.
  • Babeczki 4. Po wystudzeniu wykładamy na środek babeczki po 1 łyżeczce dżemu.
  • krem czekoladowy 5. Krem. Miękkie masło ucieramy 3 minuty na puch i dodajemy partiami cukier puder. Ubijamy 8 minut na puszystą masę. Dodaj mleko, sok z cytryny i kakao delikatnie mieszając. Przełóż krem maślany do szprycy z dekoracyjną końcówką.
  • Babeczki 6. Następnie wyduszamy krem na babeczki z dżemem robiąc ładną rozetę.
  • Babeczki 7. Gotowe babeczki dekorujemy ozdobami.

Porady

Takie upieczone babeczki możemy przechowywać w pojemniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować