Babeczki z czekoladowym jajem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Babeczki: Mąkę mieszamy z cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach.
2.Krem: śmietankę przekładamy do garnka, podgrzewamy i dodajemy czekoladę, mieszamy do połączenia składników, uważając aby śmietanka się nie zagotowała. Odstawiamy na 3 godziny do całkowitego wystudzenia. Następnie ubijamy przygotowaną masę, napełniamy nią babeczki, do środka wkładamy jajo.
Komentarze