Babeczki z czekoladowym jajem

0 (0 ocen)

efektowne babeczki nie tylko na wielkanocny stół

Składniki:

  • Składniki na 15 babeczek:
    2 szkl. mąki, 3 żółtka, 6 łyżek cukru, 150 g margaryny, szczypta soli, , 1 łyżka śmietany
    Dodatkowo: olej i bułka tarta
    Krem czekoladowy:
    1 szkl. śmietany 30%,
    1/2 tabliczki czekolady mlecznej,
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.
    Dodatkowo: czekoladowe jajka, kolorowe kuleczki

Babeczki z czekoladowym jajem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babeczki: Mąkę mieszamy z cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach.
  • 2. Krem: śmietankę przekładamy do garnka, podgrzewamy i dodajemy czekoladę, mieszamy do połączenia składników, uważając aby śmietanka się nie zagotowała. Odstawiamy na 3 godziny do całkowitego wystudzenia. Następnie ubijamy przygotowaną masę, napełniamy nią babeczki, do środka wkładamy jajo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy