Babeczki z czarnym sezamem, cukrem kokosowym i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Babeczki są mocno sezamowe oraz dzięki dodatkowi cukru kokosowego - lekko karmelowe. I ostatnio ulubione mojej córki rodzynki... Naprawdę połączenie wszystkich tych składników jest zaskakująco rewelacyjne!

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • (5 sztuk)
    100g mąki pszennej
    50g masła
    50g cukru kokosowego
    5 łyżek mleka
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    Dodatkowo:
    50g czarnego sezamu
    50g rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki z czarnym sezamem, cukrem kokosowym i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło należy roztopić i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
    W pierwszej misce wymieszać jajko, masło, mleko i cukier, a w drugiej - mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    Na końcu do ciasta wmieszać sezam z rodzynkami.
    . Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić na kratce do ostudzenia.

Porady

Możecie też użyć sezamu białego, ale czarny jest bardziej intensywniejszy w smaku i nie posiada goryczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Rodzynki Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować