Babeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem i papryka

3.5 (4 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To idealna przekąska. Babeczki przygotuje się bardzo szybko, a swoim smakiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Smakują bowiem pysznie na ciepło i na zimno.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowania ciasta francuskiego
    2 piersi z kurczaka
    1 marchewka
    2 cebule
    1 czerwona papryka
    Natka pietruszki
    Masło
    2-3 łyżki śmietany
    1 jajko
    Sól, pieprz
    Ziarna słonecznika
Wystaw ocenę:

3.5 (4 ocen)

Babeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem i papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki.
    Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
    Marchewkę obrać, zatrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Cebulę obrać, wraz z natką pietruszki drobno posiekać.
    2-3 łyżki masła rozgrzać na patelni, dodać mięso, podsmażyć kilka minut. Dodać warzywa i natkę, wymieszać. Całość chwilę smażyć. Śmietanę roztrzepać z białkiem, doprawić sola i pieprzem. Całość dodać do farszu. Dokładnie wymieszać i odstawić.
    Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na kwadraty (wraz z papierem). Wyłożyć nimi formy do muffinek. Babeczki wypełnić farszem. Rogi kwadratów złożyć do środka. Wierzch babeczek posmarować żółtkiem i posypać ziarnami słonecznika.
    Babeczki piec 20-25minut w temperaturze 200st. na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować