To idealna przekąska. Babeczki przygotuje się bardzo szybko, a swoim smakiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Smakują bowiem pysznie na ciepło i na zimno.
Babeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem i papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki.
Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
Marchewkę obrać, zatrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obrać, wraz z natką pietruszki drobno posiekać.
2-3 łyżki masła rozgrzać na patelni, dodać mięso, podsmażyć kilka minut. Dodać warzywa i natkę, wymieszać. Całość chwilę smażyć. Śmietanę roztrzepać z białkiem, doprawić sola i pieprzem. Całość dodać do farszu. Dokładnie wymieszać i odstawić.
Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na kwadraty (wraz z papierem). Wyłożyć nimi formy do muffinek. Babeczki wypełnić farszem. Rogi kwadratów złożyć do środka. Wierzch babeczek posmarować żółtkiem i posypać ziarnami słonecznika.
Babeczki piec 20-25minut w temperaturze 200st. na złoty kolor.
Komentarze