300 g mąki pszennej
150 g masła lub margaryny (my użyliśmy margaryny)
50 g cukru pudru
2 łyżki śmietany
łyżeczka cukru waniliowego
pół małej i płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
opakowanie budyniu waniliowego
pół litra mleka
Babeczki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatamy ciasto z powyższych składników. Wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy foremką krążki. Wylepiamy nimi wysmarowane wcześniej tłuszczem i wysypane mąką foremki. Zostawiamy oczywiście po jednym krążku na każdą babeczkę do przykrycia od góry. Na czas przygotowania budyniu chowamy je w chłodne miejsce lub do lodówki. Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy budyń będzie gotowy, napełniamy jeszcze ciepłym babeczki. Przykrywamy pozostałymi krążkami i szczelnie zamykamy. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Pozostawiamy w foremkach do wystygnięcia, a potem odwracamy i posypujemy cukrem pudrem lub kakaem.
Komentarze