Babeczki z budyniem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Są pyszne i przypominają mi smak z dzieciństwa

  • 50 min

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    150 g masła lub margaryny (my użyliśmy margaryny)
    50 g cukru pudru
    2 łyżki śmietany
    łyżeczka cukru waniliowego
    pół małej i płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    3 żółtka
    opakowanie budyniu waniliowego
    pół litra mleka

Babeczki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy ciasto z powyższych składników. Wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy foremką krążki. Wylepiamy nimi wysmarowane wcześniej tłuszczem i wysypane mąką foremki. Zostawiamy oczywiście po jednym krążku na każdą babeczkę do przykrycia od góry. Na czas przygotowania budyniu chowamy je w chłodne miejsce lub do lodówki. Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy budyń będzie gotowy, napełniamy jeszcze ciepłym babeczki. Przykrywamy pozostałymi krążkami i szczelnie zamykamy. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Pozostawiamy w foremkach do wystygnięcia, a potem odwracamy i posypujemy cukrem pudrem lub kakaem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy