Babeczki z budyniem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Babeczki nauczyłem się robić całkiem niedawno, po tym ja rzuciłem wyzwanie dziewczynie, które z nas zrobi lepsze. Potem ktoś niezależny miał je ocenić, nie wiedząc które są czyje. Do samego porównania jednak nie doszło (na moje szczęście), ale zapewniam, że babeczki smakują wyśmienicie.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto (ok. 18 babeczek):
    200g mąki pszennej
    125g masła
    65g cukru pudru
    2 żółtka

    Budyń:
    500ml mleka
    200g masła
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    aromat śmietankowy

Babeczki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wysypujemy mąkę na stolnice, dodajemy cukru i mieszamy. Następnie dodajemy schłodzone masło i kroimy je drobno nożem, do wielkości zielonego groszku. Dodajemy żółtka i możliwe jak najprędzej zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na minimum 0,5 godziny. Po słodzeniu ponownie wrabiamy lekko ciasto i rozwałkowujemy do grubości około 5 mm.
    Wycinamy kółka i wykładamy posmarowane masłem foremki do babeczek.
    Pieczemy do zarumienia (ok. 20 min) w temp. 180 stopni. Studzimy.
  • 2. Budyń:
    Odlewamy do garnuszka 100ml mleka, resztę gotujemy dodając cukier biały i cukier wanilinowy, mieszamy. W miedzy czasie do 100ml dodajemy mąki oraz aromat i mieszamy, całość wlewamy do gotującego się mleka intensywnie mieszając tak aby nie powstały grudki. Do gorącego budyniu dodajemy masło i mieszamy do jednolitej masy. Studzimy
  • 3. Wypełniamy babeczki budyniem przy pomocy szprycy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy