Waniliowe babeczki z oczkiem budyniowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

bardzo smaczne:) na kazda okazje:)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    1 szklanka maki tortowej pszennej
    1 łyzeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    1\2 szklanki cukru
    100 g masła
    ekstrakt z wanili
    Budyń:
    2 żółtka
    4 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    200g masła o temperaturze letniej
    2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    oraz
    cukier puder
    oraz foremki na babeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Waniliowe babeczki z oczkiem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyn :
    W garnuszku zagotowac 1 szklankę mleka.
    Pozostałą szklankę mleka wymieszac z mąkami, cukrem i żółtkami do połączenia składników.
    Gdy mleko się zagotuje dodać przygotowany roztwór.
    Szybko miessac by nie powstały grudki i by budyn sie nie przypalił.
    Całośćzagotowac aż budyń zgęstnieje (około 1 minuty).
    Wystudzic.

    Masło roztopić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrami na białą puszysta masę.
    Przesianą mąkę wymieszać w drugim naczyniu z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dodać ostudzone masło oraz ekstrakt waniliowy, wymieszać.
    Przygotować foremki i napełnic je ciastem tak mniej wiecej po 2 -łyzki ciasta .
    Piec ok. 15-20 min. w 180°C (do suchego patyczka). Po upieczeniu w kazdej babeczce we wg łebieniu w srodek - napełnic wgłebienie budyniem .
    Przed podaniem babaeczki oprószyć cukrem pudrem ,

    Smacznego:)

Porady

8 sztuk

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować