Waniliowe babeczki z oczkiem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyn :
W garnuszku zagotowac 1 szklankę mleka.
Pozostałą szklankę mleka wymieszac z mąkami, cukrem i żółtkami do połączenia składników.
Gdy mleko się zagotuje dodać przygotowany roztwór.
Szybko miessac by nie powstały grudki i by budyn sie nie przypalił.
Całośćzagotowac aż budyń zgęstnieje (około 1 minuty).
Wystudzic.
Masło roztopić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrami na białą puszysta masę.
Przesianą mąkę wymieszać w drugim naczyniu z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dodać ostudzone masło oraz ekstrakt waniliowy, wymieszać.
Przygotować foremki i napełnic je ciastem tak mniej wiecej po 2 -łyzki ciasta .
Piec ok. 15-20 min. w 180°C (do suchego patyczka). Po upieczeniu w kazdej babeczce we wg łebieniu w srodek - napełnic wgłebienie budyniem .
Przed podaniem babaeczki oprószyć cukrem pudrem ,
Komentarze