Babeczki z bratkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Babeczki wypełnione leśnymi jagodami z wiosenną dekoracją.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    8 żółtek
    120g cukru pudru
    200g mąki pszennej
    1 łyżka mąki bananowej
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    150ml mleka
    60ml oleju o neutralnym zapachu
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    wszystkie składniki o temperaturze pokojowej

    Nadzienie:
    1l mrożonych leśnych jagód
    2 łyżeczki agaru
    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

    Foremka do babeczek z wgłębieniem o średnicy 7cm
    tłuszcz w sprayu do natłuszczenia foremek

    Zaparzany krem białkowy do wykonania dekoracji i woreczki cukiernicze z założonymi tylkami
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Babeczki Babeczki Krem

Babeczki z bratkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczki z bratkiem 1. Do miski wbijam żółtka. Zaczynam miksować na wolnych obrotach i partiami wsypuję cukier. Miksuję do lekkiego pobielenia masy.
  • babeczki z bratkiem 2. Ciągle miksuję na wolnych obrotach i kolejno dodaję mleko, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skrobią kukurydzianą i mąką bananową. Miksuję do połączenia składników.
  • babeczki z bratkiem 3. Ciasto wlewam do natłuszczonych foremek i piekę na złoty kolor w temperaturze 150°C około 30-35minut.
  • babeczki z bratkiem 4. Upieczone babeczki studzę na kratce kuchennej.
  • babeczki z bratkiem 5. Zamrożone jagody wkładam do garnka. Podgrzewam na wolnym ogniu aż puszczą sok, wsypuję cynamon.
  • babeczki z bratkiem 6. Do gotujących się jagód dodaję bezpośrednio agar, mieszam i chwilę gotuję.
  • babeczki z bratkiem 7. Gorącymi jagodami napełniam babeczki. Odstawiam do stężenia.
  • babeczki z bratkiem 8. Zaparzany białkowy krem barwię barwnikami spożywczymi i przekładam do woreczków z ozdobnymi tylkami.
  • babeczki z bratkiem 9. Aby ułatwić sobie pracę, napełnioną babeczkę stawiam na nóżce kieliszka do wina i dekoruję. Na jagodach rozprowadzam trochę kremu.
  • babeczki z bratkiem 10. Następnie wykonuję dekorację kwiatową.
  • babeczki z bratkiem 11. Do jagód nie dodawałam cukru, aby kwaskowatość nadzienia zbalansowała słodycz ciasta i kremu.

Porady

Osobiście bardzo lubię "pracować" z zaparzanym kremem białkowym, ponieważ jest lekki, łatwo daje się barwić, długo zachowuje formę nawet podczas upałów. I oczywiście jest bardzo smaczny. Przepis na zaparzany krem białkowy: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zaparzany-krem-bialkowy-bez-termometra

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować