Pyszne babeczki z borówkami i kremem czekoladowym to mój sposób na pochmurny dzień! Mięciutkie babeczki z borówkami i cytrynowym aromatem i do tego pyyyszny krem z gorzkiej czekolady! Od razu dzień staje się piękniejszy!
60 min
Składniki:
Składniki na babeczki 12-14 sztuk:
◦225 g cukru
◦1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
◦110 g masła
◦2 duże jajka
◦150 g maślanki np. owoce leśne
◦200 g mąki tortowej
◦2 łyżeczki proszku do pieczenia
◦1 szczypta soli
◦100 g borówek
Składniki na krem czekoladowy
◦200 g gorzkiej czekolady (użyłam Lindt EXCELLENCE Blueberry Intense)
◦30 g masła
◦250 g serka mascarpone
Babeczki z borówkami i kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie babeczek:
Piekarnik rozgrzewamy to temperatury 180 stopni. W misce ucieramy cukier ze skórką z cytryny, dodajemy miękkie masło i miksujemy. Następnie dodajemy jajka. W drugiej misce łączymy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy połowę maślanki i połowę mąki, miksujemy aż ciasto będzie jednolite i ponownie dodajemy pozostałą mąkę i maślankę. Łączymy wszystkie składniki.
Foremki/papilotki do muffinek napełniamy ciastem – nakładamy 1 łyżkę, do środka wrzucamy kilka borówek i przykrywamy ciastem, na wierzch również kładziemy borówki. Babeczki wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut.
Studzimy na kratce.
Przygotowanie kremu:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Gdy czekolada lekko przestygnie dodajemy ją do serka mascarpone i miksujemy na jednolity krem. Gdyby się okazało, że krem jest bardzo gęsty można dodać 2 łyżki śmietany kremówki lub mleka.
Kremu nie przechowuję w lodówce przed udekorowaniem babeczek.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Na wierzch układamy borówki, ja dodatkowo udekorowałam babeczki kwiatami bzu.
Komentarze