Babeczki z biała czekolada i truskawkami - bez pieczenia

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Kruche babeczki z kremem z białej czekolady, pysznymi truskawkami i to bez pieczenia! Czy to nie brzmi zachęcająco?

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • - 220 g ciasteczek np. oreo
    - 50 g masła
    - 100 g białej czekolady
    - 250 ml śmietanki 30 %
    - garść truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Babeczki z biała czekolada i truskawkami - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka kruszymy, dodajemy masło w temperaturze pokojowej i miksujemy za pomocą malaksera do połączenia składników tzw. mokrego piasku. Kokilki lub formę do muffinek wykładamy folią aluminiową. Nakładamy ciasteczka i formujemy babeczki. Gotowe formy wkładamy na 20 minut do lodówki, aby masa stwardniała. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy. Następnie, gdy czekolada jest już wystudzona, dodajemy do niej 2 łyżki bitej śmietany i mieszamy. Następnie dodajemy czekoladę do reszty ubitej śmietanki i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na chwilę do lodówki. W międzyczasie kroimy drobno umyte i osuszone truskawki. Po czym wyjmujemy babeczki, usuwamy folię, nakładamy krem z białej czekolady, posypujemy truskawkami i dekorujemy miętą.

Porady

Ilość czekolady i śmietanki użytej do babeczek, zależy od stopnia słodkości kremu, jaki chcemy uzyskać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Biała czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować