Babeczki z bezą

4.5 (165 ocen)

Rozpływają się w ustach

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:

    120 g masła lub margaryny
    90 g cukru
    1 jajko
    120 g mąki pszennej
    dżem śliwkowy lub świeże owoce
    na bezę:
    2 białka
    90 g cukru
    1 łyżeczka octu winnego
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem i jajkiem, pod koniec ucierania dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Gotową masę wykładamy do foremek na muf inki do połowy wysokości. Ciasto będzie się kleić, ale tak ma być.
  • 2. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, ocet i na koniec mąkę.
  • 3. Na każdej babeczce układamy owoce lub łyżkę dżemu, przykrywając pianą z białek. Pieczemy ok. 30 min w 160 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować