Babeczki wielkanocne kolorowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Babeczki są hitem u mnie na wielkanocnym stole, rodzina je uwielbia bo są kolorowe, pyszne wiosenne

  • 15 min

Składniki:

  • Ilość porcji: 30
    Składniki
    • CIASTO:
    • 2 żółtka
    • 300g mąki pszennej
    • 150g masła
    • 2 łyżki cukru

    DODATKOWO:
    • 2 opakowania panna cotta

    • kilka różnych owoców do dekoracji / truskawki, mandarynki, kiwi, gruszka z kompotu , winogrono/
    • 0.5 litra mleka
    • 0,5 litra śmietanki kremówki

Babeczki wielkanocne kolorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę, masło, cukier i żółtka połączyć, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować. Foremki do babeczek wysmarować masłem/margaryną(można sobie to ułatwić topiąc trochę tłuszczu i pędzelkiem smarować foremki), wysypać bułką tartą. Wylepić ciastem (ułatwić to może wycinanie foremką do babeczki ciasta poprzez jej odwrócenie jak wycinanie ciasta na pierogi). Piec w temperaturze około 180 stopni aż sie zarumienią lekko.
  • 2. KREM:
    2 opakowania panna cotta przyrządzić według przepisu z opakowania, wystudzić i schłodzić chwile. Przełożyć do szprycy do kremu i wyciskać na babeczki,. Następnie z truskawek zrobić płatki kwiatka, resztę owoców pokroić na kawałki i ułożyć na inne babeczki.

Komentarze

Podobne przepisy