Babeczki waniliowo-czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Delikatne i puszyste. Uwielbiam je, ponieważ szybko się je robi i zawsze się udają

  • 45 min

Składniki:

  • laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    120 g cukru
    4 jajka
    150 g maki pszennej
    50 g mielonych orzechów (np.włoskich, migdałów)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Polewa:
    250 ml śmietany kremówki
    60 g kremu czekoladowo-orzechowego (np. nutella)
    1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki waniliowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Z laski wanilii wyjmij delikatnie końcem noża miąższ i wymieszaj go w
    misce z masłem i cukrem, aż cukier się rozpuści.
    2.Do masy maślanej dodaj jajka i powoli połącz składniki. Przesiej mąkę, dodaj mielone orzechy, proszek do pieczenia i sól.
    3.Masą wypełnij 12 papilotek i piecz ciasto 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
    4.Łyżeczkę żelatyny namocz w 5 łyżeczkach zimnej wody. Kiedy napęcznieje podgrzej i mieszaj do rozpuszczenia.
    5.Kremówkę ubij i dodaj przestudzona żelatynę, a następnie krem czekoladowy. Wystygnięte babeczki udekoruj bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować