Babeczki waniliowe z francuskim ciastem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Babeczki są niesamowicie smaczne! Już drugi raz w tym tygodniu je piekę i chcę jeszcze :)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie arkusz: 1 sztuka
    - mleko: 250 mililitrów
    - przyprawa do dań słodkich: 1 łyżeczka
    - cukier z prawdziwą wanilią: 1 sztuka
    - Jajko: 0.5 sztuki
    - żółtka: 2 sztuki
    - mąka: 18 gramów
    - cukier: 125 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - sok z cytryny: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Babeczki waniliowe z francuskim ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy z wanilią (lub cukrem z prawdziwa wanilią) i przypraw do dań słodkich- nie gotujemy! Mąke mieszamy z cukrem,, zalewamy stopniowo ciepłym mlekiem, mieszamy (składniki powinny się rozpuścić. Następnie dodajemy wymieszane żółtka z jajkiem, sok z cytryny.
  • 2. Ciasto francuzkie oprószamy mąką z dwóch stron, wałkujemy, wyrawamy krążki i wylepiamy tartaletki. Z resztek ciasta francuskiego wykroić paseczki i wylepić dodatkowo brzegi. Dno lekko nakłóć widelcem, wlać łyzką masę waniliową (tak na 3/4 wysokości).
  • 3. Piec w rozgrzanym piekarniku do temp 210 stopni ok 13-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Mąka Mleko Przyprawy Ciasto francuskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować