Babeczki waniliowe z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo proste babeczki zarówno dla gości, jak i na deser dla najbliższych.

Składniki:

  • Na 12 sztuk:
    ● ok. 11 dag miękkiego masła
    ● 13 dag cukru
    ● 3 duże jajka
    ● 19,5 dag mąki
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● szczypta soli
    ● 60 ml mleka
    ● aromat lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
    ● 250 ml kremówki 30-proc.
    ● łyżka cukru pudru
    ● op. śmietan-fiksu
    ● dekoracje czekoladowe
    ● truskawki, borówki (lub inne sezonowe owoce)

Babeczki waniliowe z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce ucieramy masło i cukier na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jajku i kilka kropli aromatu. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy stopniowo na przemian z mlekiem do ucieranej masy.
  • 2. Ciasto nakładamy do formy do muffinek wyłożonej papilotkami. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Studzimy.
  • 3. Śmietankę ubijamy na sztywno. Mieszamy z cukrem pudrem i śmietan fiksem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na babeczki dekoracyjne kleksy. Wykładamy owoce i czekoladowe ozdoby.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Komentarze

Podobne przepisy