Babeczki waniliowe z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne, puszyste babeczki, na co dzień i od święta

  • 40 min

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
    125 g zwykłego cukru
    3 średnie jajka
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    ¼ szkl. letniego mleka
    200 g przesianej mąki tortowej
    1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
    1/8 łyżeczki soli
    3 łyżki czekoladowych kropelek

    Śmietana
    200 ml śmietany kremówki
    1,5 łyżki cukru pudru
    1-2 łyżki czekoladowych kropelek do dekoracji

    Oraz:
    16 foremek do babeczek

Babeczki waniliowe z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki waniliowe z bitą śmietaną 1. Piekarnik nagrzać do 175°C. Masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu jajka dobrze zmiksować. Dodać ekstrakt waniliowy i też go wmieszać. Przesianą mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypać połowę mąki. Lekko zmiksować, wlać mleko, lekko zmiksować i wsypać resztę mąki i zmiksować tylko do połączenia się składników. Na końcu wsypać czekoladowe kropelki i wymieszać łyżką. Masę rozłożyć do przygotowanych foremek (np. silikonowych) i piec 20-25 min.
    Po wystudzeniu udekorować śmietaną ubitą z cukrem i posypać czekoladowymi kropelkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy