Babeczki waniliowe z bitą śmietaną i sosem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Są naprawdę szybkie w przygotowaniu i smaczne :)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 1 sztuka
    - cukier: 20 dekagramów
    - laska wanili: 1 sztuka
    - jajka: 5 sztuk
    - mąka: 25 dekagramów
    - cytryna: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - bita śmietana: 1 sztuka
    - kolorowa posypka: 2 łyżki
    - sos truskawkowy: 1 sztuka

Babeczki waniliowe z bitą śmietaną i sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczka sos 1. Masło rozstop w małym garnuszku, odstaw w chłodne miejsce. Do miski wbij jajka, wsyp cukier, dodaj rdzeń z laski wanilii, wszystko razem zmiksuj na puszystą masę. Do miski wsyp przesianą mąke z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj i dodaj chłodne, rozpuszczone masło, wyciśnięty sok i startą skórkę z cytryny, oprósz szczyptą soli i ponownie zamieszaj. Do foremek wylej masę i piecz partami w gorącym piekarnku około 8 minut w temperaturze 185 C, na złoty kolor.
  • babeczka 22 2. Babeczki posmaruj bitą śmietaną, posyp kolorową posypką i polej kroplą sosu truskawkowego.

Komentarze

Podobne przepisy