Babeczki truskawkowo - bezowe

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Kruche Babeczki z dżemem truskawkowym, bezową czapeczką i soczystą truskawką:)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - margaryna Kasia: 150 gramów
    - cukier: 4 łyżki
    - żółtka: 3 sztuki
    - mąka tortowa: 200 gramów
    - cukier waniliowy: 0.5 opakowania
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - sól: 2 szczypty
    - dżem truskawkowy niskosłodzony: 1 opakowanie
    - białka: 3 sztuki
    - cukier puder: 0.7 szklanki
    - truskawki świeże do dekoracji: 0.5 kilograma

Babeczki truskawkowo - bezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mąkę, cukier, margarynę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i żółtka zagniatamy na gładkie ciasto, wkładamy je na 20 min do zamrażarki, a następnie wyklejamy ciastem foremki do babeczek. Pieczemy ok 15-20 min na złoty kolor.
  • 2. 3 białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy niepełną szklankę cukru pudru i robimy masę bezową.

    Na spodów babeczek nakładamy łyżeczkę dżemu truskawkowego, a na wierzch masę bezową. Pieczemy, a w zasadzie suszymy bezy w ciepłym piekarniku, najmniejszy płomyk:) ok 30-40 min, aż beza będzie sztywna. Babeczki dekorujemy świeżymi truskawkami. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy