Babeczki truskawkowe z cukrem pudrem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Co powiecie na pyszne babeczki truskawkowe ? Trzeba korzystać puki jeszcze są truskawki. Wczoraj narodził mi się pomysł na te babeczki i nie żałuję wyszły bardzo fajne i smaczne. Ja nie jestem za bardzo za truskawkami lecz moja rodzinka owszem dlatego upiekłam im babeczki bo już ciasto mieli. Takie babeczki do niedzielnej kawusi w sam raz.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek,

    2,5 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),

    1,5 szklanki cukru,

    2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    3/4 szklanki mleka,

    1 szklanka oleju,

    kilka kropel aromatu migdałowego.



    dodatkowo :

    400 g truskawek,

    foremki papierowe do babeczek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki truskawkowe z cukrem pudrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczki 1. Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i całość na najwyższych obrotach miksera zmiksować na pulchną masę czyli tak zwany kogel - mogel.
  • babeczki 2. Do zmiksowanej masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz aromat migdałowy, mleko oraz olej. Całość zmiksować do połączenia się masy jajecznej z mąką. Gdy mamy zmiksowane ciasto w międzyczasie przygotować truskawki umyć je, osuszyć i pokroić w kostkę.
  • babeczki 3. Jak już mamy przygotowane truskawki dodać je do ciasta i całość wymieszać łyżką do połączenia się truskawek z ciastem. W czasie gdy będzie rozgrzewał się piekarnik przygotować foremki papierowe układając je w formie na babeczki.
  • babeczki 4. Do przygotowanych foremek nakładać po 1,5 do 2 łyżek ciasta razem z truskawkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka.
  • babeczki 5. Upieczone babeczki pozostawić do wystygnięcia, następnie posypać cukrem pudrem lub udekorować według swego uznania. Na paterze układać razem z papierowymi foremkami, ściągać ich dopiero jak całkiem wystygną ponieważ jeszcze ciepłe jak jest to truskawki oddzielają się od ciasta.
  • babeczki 6. To że się ciasto upieczone oddziela od truskawek wcale nie oznacza że są zakalcem. Wręcz przeciwnie pięknie wyrosły są pulchne i w środku za sprawą truskawek wilgotne. Po prostu muszą być całkowicie zimne aby odeszły bez problemu. Połączenie truskawek z aromatem migdałowym uważam za bardzo trafny wybór. Babeczki świetnie nadają się do kawy jak i herbaty. Serdecznie polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować