Babeczki szpinakowe z czekoladą i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wszystkie szpinakowe niejadki pokochają te babeczki tak jak moje dzieci :)

  • 40 min

Składniki:

  • 125 g kostka margaryny
    150 g mrożonego szpinaku , rozmrożonego i osączonego na siteczku
    50 ml mleka
    200 g cukru
    1 szklanka mąki
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 krople aromatu waniliowego
    70 g suszonej żurawiny
    100 g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki szpinakowe z czekoladą i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zmiksowana masa szpinakowa. 1. Suszoną żurawinę zalać wrząca wodą i odstawić na pół godziny.
    Podgrzać w garnku: margarynę,cukier i mleko, aż do rozpuszczenia cukru, często mieszając.Ostudzić, dodać szpinak , dwa żółtka, aromat i dokładnie zmiksować blenderem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i nadal miksować, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Masa szpinakowa z żurawiną i pianą z białek. 2. Wsypać żurawinę osączoną na siteczku,ubić pianę z białek, dodać do masy, wszystko delikatnie wymieszać i nałożyć do foremek. W środek każdej babeczki wcisnąć kostkę czekolady. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 - 190 stopni, aż lekko się zarumienią. Smacznego :)
  • Gąsienica ze szpinakowych babeczek z czekoladowym wnętrzem. 3. Jeśli robimy babeczki pierwszy raz, a maluchy nie lubią szpinaku można dodatkowo ozdobić je na wierzchu ulubioną masą lub oblać rozpuszczoną czekoladą i udekorować np. żurawiną tak, żeby zachęcić je do spróbowania. Nie od dziś wiadomo,że w pierwszej kolejności jemy oczami ;)

Porady

Szpinak musi być dobrze osączony z wody, ale gdyby okazało się, że masa jest zbyt gęsta można dodać łyżkę lub dwie mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować