Wszystkie szpinakowe niejadki pokochają te babeczki tak jak moje dzieci :)
40 min
Składniki:
125 g kostka margaryny
150 g mrożonego szpinaku , rozmrożonego i osączonego na siteczku
50 ml mleka
200 g cukru
1 szklanka mąki
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 krople aromatu waniliowego
70 g suszonej żurawiny
100 g czekolady gorzkiej
Babeczki szpinakowe z czekoladą i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszoną żurawinę zalać wrząca wodą i odstawić na pół godziny.
Podgrzać w garnku: margarynę,cukier i mleko, aż do rozpuszczenia cukru, często mieszając.Ostudzić, dodać szpinak , dwa żółtka, aromat i dokładnie zmiksować blenderem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i nadal miksować, aż wszystkie składniki się połączą.
2.Wsypać żurawinę osączoną na siteczku,ubić pianę z białek, dodać do masy, wszystko delikatnie wymieszać i nałożyć do foremek. W środek każdej babeczki wcisnąć kostkę czekolady. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 - 190 stopni, aż lekko się zarumienią. Smacznego :)
3.Jeśli robimy babeczki pierwszy raz, a maluchy nie lubią szpinaku można dodatkowo ozdobić je na wierzchu ulubioną masą lub oblać rozpuszczoną czekoladą i udekorować np. żurawiną tak, żeby zachęcić je do spróbowania. Nie od dziś wiadomo,że w pierwszej kolejności jemy oczami ;)
Porady
Szpinak musi być dobrze osączony z wody, ale gdyby okazało się, że masa jest zbyt gęsta można dodać łyżkę lub dwie mleka.
Komentarze