Babeczki "Śliwka w czekoladzie"

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zrobiłam je dla przyjaciółki na nasze pierwsze spotkanie po paru latach.

  • 60 min

Składniki:

  • TARTY:
    300 g mąki
    3/4 szklanki cukru pudru
    150 g zimnej margaryny
    1 żółtko
    1-2 łyżki lodowatej wody
    szczypta soli

    CZEKOLADOWE WNĘTRZE:
    200 g gorzkiej czekolady
    250 ml śmietany kremówki
    2 łyżki gorzkiego kakao
    5 łyżek mleka
    szczypta soli
    słoiczek kwaśnych powideł sliwkowych

    DEKORACJA:
    kolorowy lukier w pisaku

Babeczki "śliwka w czekoladzie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. TARTY: Podane składniki siekamy ze sobą i zagniatamy szybko elastyczne ciasto,ewentualnie podsypując odrobiną mąki. Zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki do tartaletek. Spód i boki nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190-200 stopniach przez około 13-15 minut .
    Studzimy. Na dnie każdej rozsmarowujemy łyzeczke powideł.
  • 2. MUS CZEKOLADOWY:
    Śmietanę i mleko podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Lekko studzimy i wylewamy na tartaletki ( po 1,5 łyzki na sztukę)
    Chłodzimy w lodówcę pare godzin. Przed podaniem dekorujemy lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy