Babeczki reniferki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Babeczki wykonałam po raz pierwszy na świeta Bozego Narodzenia. Cieszą oczy i podniebienia:)

  • 20 min

Składniki:

  • składniki:
    300 g mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru (niepelna)
    1 szklanka mleka
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.
    dodatkowo:kilka precelków, kolorowe cukierki (np m&ms), dowolna polewa.

Babeczki reniferki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucamy: mąke, jajko, cukier, proszek do pieczenia. mieszamy. Nastepnie dolewamy odrobine mleka, mieszamy> nastepnie ponownie dolewamy odrobine mleka i mieszamy i tak do wykorzystania całej szklanki mleka. Kroimy czekolade w drobna kostke i wrzucamy do masy. Do blaszki na muffinki wykładamy ciasto (powinno wyjsc 12 sztuk). pieczemy 25-30 min w temp 170 stopni. Po ostudzeniu odkrajamy czubek babeczki, ktory zostanie wykorzystany na mordkę reniferka. Babeczke polewamy delikatnie polewa. Precelki łamiemy na pół i wykorzystujemy jako rogi. z cukierków robimy oczy i nosek, ktore przeklejamy polewa. odstawiamy do zastygniecia i gotowe. smacznego :)

Porady

polewe nalezy nakladac jeszcze ciepla. wowczas cukierki oraz rogi lepiej beda sie trzymaly

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy